Bruk av refleks, hvor viktig er det?

For å unngå ulykker nå som dagene blir kortere og mørkere ute, er det viktig at fotgjengere og syklende er synlig for bilistene.

Publisert: fredag 7. oktober 2016 13.38

Trafikkagent-redaksjonen

Bruk av refleks, hvor viktig er det?

Viste dere at ved å bruke refleks når det er mørkt ute er det 85 % mindre sjanse for å bli påkjørt? Bilistene får 10 sekunder til å oppdage gående; det er 8 sekunder mer enn hvis man ikke hadde hatt på seg refleks. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det kan være avgjørende for om man blir påkjørt eller ikke.

Vi i Trafikkagenten er opptatt av at alle bruker refleks når de ferdes ute på gaten etter mørkets frembrudd. Det er nok mange av oss som bor i byen som tenker at de ikke trenger refleks siden de for det meste ferdes i gater med belysning. Det er skremmende. Visste du at flest påkjørsler skjer i byene? Gatebelysningen vil i mange tilfeller gi en falsk trygghet for deg som fotgjenger og syklist. Hvorfor? Selv om du ser bilen er det ikke sikkert at bilføreren ser deg. Uten refleks er du først synlig for bilisten på 20-30 meters hold, dette gir i snitt bilisten 2 sekunder på å reagere. Skummelt!

Ved bruk av refleks kan du være synlig for bilisten allerede fra 140 meters avstand. Dette betyr at bilisten ser deg 10 sekunder før og føreren har tid til å svinge unna eller bremse. Faktisk minimeres risikoen for påkjørsel med hele 85 %!

Tips til refleksbruk:

-        Flest påkjøringer skjer i byene, husk derfor refleks selv om det er gatebelysning

-        Heng refleksen i knehøyde, det er der lyset fra bilen treffer

-        Vær forsiktig med å vaske refleksvesten. Refleksen blir svakere etter vask.

-        Fotgjengere skal fortrinnsvis gå på venstre side av veien.

(Trygg Trafikk)

Klar ferdig gå med refleks

Mandag 10. oktober går startskuddet for aksjonen/konkurransen «Klar Ferdig Gå med Refleks». Dette er en gå- og sykkelkonkurranse for barnetrinnet i Osloskolen hvor de kan vinne flotte premier! 
Konkurransen er ment å være holdningsskapende og vekke interesse for å gå eller sykle skoleveien og samtidig være en synlig trafikant ved å bruke refleks, refleksvest og lys på sykkelen.

www.KlarFerdigGå.følgevenn.no